Procesy prywatyzacyjne w sektorze energetycznym a finanse publiczne w Polsce - Nagaj, Rafał (The Process of Privatizing Poland's Energy Sector vs. the State's Financial Influence, 2011)
Od końca lat 90. energetyka w Polsce przechodzi silne przeobrażenia przez procesy restrukturyzacyjne, konsolidacyjne i prywatyzacyjne. Zmiany właścicielskie podyktowane są z jednej strony chęcią kreowania konkurencji na rynku, a z drugiej - potrzebą wsparcia finansowego przedsiębiorstw, które stoją w obliczu potężnych inwestycji związanych z odbudową potencjału wytwórczego i sieciowego. Zmiany właścicielskie przebiegały dotąd bardzo powoli, były wielokrotnie zawieszane lub anulowane. Impulsem do postępu w tych działaniach okazały się potrzeby pożyczkowe państwa. W obliczu załamania gospodarczego na rynkach światowych rosnąć zaczął deficyt i dług sektora finansów publicznych w Polsce. Artykuł ukazuje, jak stan finansów publicznych determinuje procesy prywatyzacyjne w sektorze energetycznym w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 241-252
Keywords: energetyka; prywatyzacja; kryzys gospodarczy; budżet państwa; finanse publiczne