Zadłużenie gmin województwa dolnośląskiego w świetle nowej ustawy o finansach publicznych - Łękawa, Zofia (Debt of Lower Silesian Voivodeship Communes in the Light of the Amended Law on Public Finance, 2011)
Dążąc do zapewnienia jednostkom samorządu terytorialnego zdolności wykonywania powierzonych zadań, polskie normy prawne dopuszczają finansowanie długiem zarówno działalności inwestycyjnej, jak i bieżącego deficytu jednostki. Jednocześnie w celu ochrony przed konsekwencjami nadmiernego korzystania z długu ustawodawca ogranicza możliwość zaciągania zobowiązań m.in. przez ustalenie limitów zadłużenia. W artykule przedstawiono konstrukcję nowego indywidualnego wskaźnika zadłużenia, który będzie obowiązywał od 2014 r. Odniesieniem dla nowych regulacji są aktualnie obowiązujące limity. Celem niniejszego artykułu jest ocena stanu zadłużenia gmin województwa dolnośląskiego w latach 2004-2009 oraz analiza możliwości zadłużania się gmin po wprowadzeniu indywidualnego wskaźnika zadłużenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 183-194
Keywords: zadłużenie jednostek samorządu terytorialnego; indywidualny wskaźnik zadłużenia; Ustawa o finansach publicznych