Czynniki determinujące efektywność otwartych funduszy - Kowalski, Aleksander; Zyguła, Andrzej (Factors Determining the Effectiveness of the Open Pension Funds emerytalnych, 2011)
Przedmiotem analizy w artykule jest problematyka efektywności otwartych funduszy emerytalnych. Jako kontekst analizy przyjęto trwającą obecnie debatę ekonomiczną na temat projektowanych przez rząd zmian w systemie emerytalnym. Celem analizy jest próba odpowiedzi na pytanie, na ile czynniki makroekonomiczne determinowały efektywność OFE w latach 2000-2009. Wykorzystując metodę współczynnika korelacji Pearsona, oszacowano siłę związku liniowego pomiędzy zmiennymi i w rezultacie stwierdzono występowanie istotnej statystycznie zależności. Oprócz tego badanie potwierdziło również wpływ wielkości OFE na poziom kosztów operacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 130-141
Keywords: otwarte fundusze emerytalne; OFE; efektywność; determinanty efektywności