Problemy z wdrażaniem budżetu zadaniowego na szczeblu województw - Kowalska, Iwona (Problems in the Process Of Implementation of Performance Budgeting at the Level of Voivodeships, 2011)
Budżetowanie zadaniowe jest metodą, w której wykorzystuje się informację o wynikach realizacji zadań publicznych. Metoda ta nabiera szczególnego znaczenia w warunkach przekroczenia przez deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych wartości referencyjnej z Maastricht i konieczności zredukowania nadmiernego deficytu w sposób wiarygodny i trwały. Polska powinna to uczynić do 2012 r. Dlatego też umiejętność konstruowania budżetu zadaniowego staje się kluczową umiejętnością urzędników w procesie realizacji zadań publicznych (w tym na szczeblu województw). Identyfikacja problemów związanych z wdrażaniem budżetu zadaniowego jest warunkiem sine qua non procesu usprawnienia jego implementacji. Celem artykułu jest próba zaprezentowania tych problemów na szczeblu województw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 118-129
Keywords: finanse; budżet zadaniowy; województwo