Kryzys fiskalny a perspektywy zacieśnienia koordynacji polityki fiskalnej w Unii Europejskiej - Kosterna, Urszula (Fiscal Crisis and the Prospects for Reinforced Fiscal Policy Coordination in the European Union, 2011)
Globalny kryzys ekonomiczny przyniósł dramatyczne pogorszenie stanu finansów publicznych państw członkowskich Unii Europejskiej, stwarzając zagrożenie dla stabilności obszaru jednowalutowego. Jakkolwiek przyjęty w maju 2010 r. antykryzysowy mechanizm finansowy uspokoił rynki na kilka miesięcy, to warunkiem przetrwania wspólnej waluty jest stworzenie nowych ram instytucjonalnych narodowej polityki fiskalnej. Obecnie dyskutowane są elementy takich ram. Obejmują one pakiet regulacji prawnych wzmacniających i poszerzających nadzór nad polityką makroekonomiczną wraz z nowymi mechanizmami egzekwowania oraz "pakt na rzecz euro" zawierający zasady koordynacji różnych obszarów polityki makroekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 107-117
Keywords: budżet; deficyt; dług publiczny