Znaczenie bezzwrotnych środków zagranicznych jako źródła finansowania działalności jednostek samorządu terytorialnego - Jastrzębska, Maria (The Importance of EU Funds as the Source of Financing of Local Self-Government Activity, 2011)
Wraz z wstąpieniem Polski w struktury Unii Europejskiej systematycznie wzrasta w budżetach jednostek samorządu terytorialnego udział bezzwrotnych środków zagranicznych. Jednostki te są głównymi beneficjentami środków unijnych. Najwięcej bezzwrotnych środków zagranicznych jednostki samorządu terytorialnego pozyskały w 2009 r., finansując z nich ponad 24% wydatków inwestycyjnych JST ogółem. Jednak zbyt dużo jednostki te wydają na projekty infrastrukturalne, a zbyt mało na projekty innowacyjne. Jednostki samorządu terytorialnego powinny opisać swój potencjał rozwojowy i możliwości związane z wprowadzeniem instrumentów polityki przestrzennej pod względem dostosowania się do nowych wymogów UE, dotyczących aktualizacji rozwoju regionów i strategii zagospodarowania przestrzennego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 87-98
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; JST; finansowanie; projekty europejskie