Problemy wyodrębniania procesów w zarządzaniu finansami samorządu terytorialnego - Hermaszewski, Jarosław (Problems of Separation of Processes in Management of Local Government Finance, 2011)
Zarządzanie procesowe jako nowoczesna koncepcja zarządzania w istotny sposób może poprawić efektywność i skuteczność działań realizowanych w gminach, a służących poprawie jakości życia mieszkańców. Zrozumienie procesowego podejścia do zarządzania finansami jest istotne z racji występujących wielu powiązań przyczynowo-skutkowych w decyzjach strategicznych. Realizacji celów strategicznych powinny służyć plany długookresowe (finansowe i inwestycyjne), których uszczegółowienie stanowi zarządzanie operacyjne za pomocą budżetowania zadaniowego. Spójny system definiowania celów, oakreślania zadań, przeznaczania środków finansowych na ich realizację oraz dopasowany system mierników osiągania celów jest wyzwaniem dla rozwojowego samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 77-86
Keywords: zarządzanie; procesy; finanse samorządu terytorialnego