Przywileje podatkowe i ich wpływ na dochody budżetu państwa - Dziemianowicz, Ryta (Tax Privileges and Their Influence on the Country's Budget Revenue, 2011)
Współcześnie podatki, poza tym, że pełnią funkcję fiskalną, są także wykorzystywane do realizacji programów o bardzo różnym charakterze: gospodarczym, społecznym, a nawet wprost politycznym. Państwo, posługując się preferencjami podatkowymi, może świadomie oddziaływać na kształtowanie się ostatecznej struktury dochodów swoich obywateli, może także sterować procesami gospodarczymi. Preferencje podatkowe, które są transferem środków publicznych za pomocą systemu podatkowego, naruszają podstawy wydajności podatków i zmniejszają dochody budżetu. W warunkach ograniczonych możliwości pozyskiwania dochodów publicznych szczególnie istotne jest ich monitorowanie. Celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie systemu przywilejów podatkowych obowiązujących w Polsce oraz pokazanie konsekwencji budżetowych wynikających z ich stosowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 43-52
Keywords: podatki; ulgi i odliczenia podatkowe; tax expenditures; dochody budżetowe