Ograniczenia budżetowe polskich jednostek samorządu terytorialnego. Drugi etap badań ankietowych - Babczuk, Arkadiusz (Polish Municipalities Budget Constraints. Second Stage of Questionnaire Survey, 2011)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest diagnoza charakteru ograniczenia budżetowego polskich jednostek samorządu terytorialnego. W tym celu przeprowadzone zostały badania ankietowe wśród wójtów, burmistrzów, prezydentów miast, starostów oraz marszałków województw. Wskazują one na istnienie istotnych oczekiwań otrzymania wsparcia ze strony rządu w przypadku utraty wypłacalności przez jednostkę samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 13-21
Keywords: ograniczenia budżetowe; niewypłacalność JST; dług samorządowy