Ocena kardioprotekcyjnego działania dowieńcowo podawanego kwasuacetylosalicylowego na świńskim modelu niedokrwienia/reperfuzji – badania invivo. - Frydrychowski Piotr (Assessment of the cardioprotective effect of intracoronary acetylsalicylic acid in a porcine model of ischemia/reperfusion - in vivo study, 2022)
Celem badań było określenie kardioprotekcyjnego działania kwasu acetylosalicylowego podanego dowieńcowo podczas ostrego niedokrwienia mięśnia sercowego u świń.
Keywords: niedokrwienie mięśnia sercowego; zawał mięśnia sercowego; uszkodzenie niedokrwienno-reperfuzyjne; kwas acetylosalicylowy; arytmie komorowe; stres oksydacyjny; świnia