Spis treści [Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022] - Dudycz, Helena. Redaktor (Debiuty studenckie. Informatyka w biznesie, 2022)
[Teksty zgromadzone w zeszycie przygotowali studenci Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tematem przewodnim opracowania jest informatyka w biznesie. Artykuły zostały opracowane na wysokim poziomie merytorycznym i zawierają dobrze metodycznie opisane badania empiryczne. Na uwagę zasługuje aktualność podejmowanych przez studentów różnych wątków badawczych, interesujących z punktu widzenia zarówno teoretycznego, jak i praktycznego. Dotyczą one różnorodnych obszarów związanych z zastosowaniem metod, technologii i rozwiązań z szeroko rozumianej informatyki w biznesie. W publikacji omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: zastosowanie modelowania matematycznego i uczenia maszynowego w zarządzaniu ryzykiem kredytowym w bankach i instytucjach finansowych, realizacja infrastruktury w chmurze obliczeniowej dla systemu informatycznego w architekturze mikroserwisowej, badanie i ocena użyteczności strony internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych za pomocą listy kontrolnej, postrzeganie sztucznej inteligencji przez Polaków w wieku 16-25 lat, zastosowanie Scrum do kontroli realizacji projektu informatycznego, uczciwość w uczeniu maszynowym – identyfikacja i redukcja uprzedzeń.] (nota autora)
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 116
Keywords: modelowanie matematyczne; sztuczna inteligencja; metody wizualne; realizacja infrastruktury w chmurze