Zastosowanie Scrum do kontroli realizacji projektu informatycznego. Badanie ankietowe - Wojtaszek, Iwona (The application of the Scrum methodology to control the implementation of IT projects. Survey research, 2022)
Wytwarzanie oprogramowania jest procesem skomplikowanym i złożonym ze względu na nieustannie zmieniające się potrzeby rynku i zasoby technologiczne. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników przeprowadzonego badania ankietowego nt. praktycznego zastosowania metodyki Scrum do kontroli postępu prac w projekcie poprzez użycie Wydarzeń Scrum. Badanie to miało na celu znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy i w jakim stopniu spotkania odbywają się według formalnych założeń opisanych w Scrum Guide i dobrych praktyk. Z uzyskanych danych wynika, że dla przebiegu żadnego z formalnych wydarzeń opisanych w przewodniku metodyki nie są w pełni i prawidłowo wdrożone zalecenia. Na podstawie zebranych wyników dokonano podsumowania oceniającego zastosowanie metodyki Scrum w kontroli realizacji projektów informatycznych.
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 89-103
Keywords: metodyki zwinne; Scrum; projekt informatyczny; zarządzanie projektem; agile methodologies; scrum; IT project; project management