Postrzeganie sztucznej inteligencji przez Polaków w wieku 16-25 lat. Próba oceny - Królikowska, Jadwiga (The perception of artificial intelligence by Poles aged 16-25. Evaluation attempt, 2022)
W 2020 roku wartość rynku sztucznej inteligencji (SI) wyniosła 62,35 miliardów dolarów amerykańskich, a liczba rozwiązań SI się systematycznie mnoży. Rosnąca obecność nowych technologii niesie za sobą zarówno wiele nowych możliwości, jak i zagrożeń oraz powoduje różne nastroje społeczne. Artykuł ma na celu przedstawienie – na podstawie przeprowadzonego badania ankietowego – odczuć i przekonań przedstawicieli pokolenia Z związanych z zagadnieniem sztucznej inteligencji oraz jej rozwiązaniami (Beresford Research, 2022). W wyniku badania otrzymano przekrój emocji wywoływanych rozwojem SI, powiązany z tym ranking możliwości i zagrożeń z tego wynikających oraz predykcje na temat rozwoju High-Level Machine Intelligence. Otrzymane przewidywania zestawiono z wynikami podobnej ankiety przeprowadzonej wśród ekspertów z dziedziny maszynowego uczenia.
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 62-78
Keywords: sztuczna inteligencja; zagrożenia AI; możliwości AI; rozwój AI; badanie ankietowe; artificial intelligence; threats of AI; opportunities of AI; development of AI; questionnaire survey