Propozycja realizacji infrastruktury w chmurze obliczeniowej dla systemu informatycznego w architekturze mikroserwisowej - Chodor, Mateusz (Implementation proposal of infrastructure in a computing cloud for IT system in a microservice architecture, 2022)
Z roku na rok coraz więcej firm – zarówno mniejszych, jak i większych – decyduje się na przeniesienie swojej lokalnej infrastruktury do chmury obliczeniowej. Celem artykułu jest przedstawienie przykładowej realizacji chmury obliczeniowej, którą stworzono, opierając się na zidentyfikowanych problemach w firmie XYZ związanych z zarządzaniem infrastrukturą, wytwarzaniem oprogramowania i jego utrzymaniem. Integralną część badania stanowi przykładowa realizacja infrastruktury przy użyciu chmury obliczeniowej Amazon Web Services. W przeprowadzonym badaniu zastosowano takie metody badawcze, jak: studium przypadków, analiza dokumentacji, obserwacja uczestnicząca. Przedstawiona realizacja infrastruktury jest możliwa do przetestowania w praktyce. Można ją również w dalszym ciągu rozbudowywać, poszerzając o nowe komponenty chmury obliczeniowej.
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 25-35
Keywords: chmura obliczeniowa; infrastruktura chmury obliczeniowej; migracja systemu do chmury obliczeniowej; transformacja infrastruktury lokalnej; cloud computing; cloud infrastructure; cloud migration; transforming local infrastructure to cloud