Wykorzystanie mediów społecznościowych przez obiekty turystyczne w Karpaczu - Zawadzki, Piotr (The use of social media by tourist facilities in Karpacz, 2022)
Celem opracowania jest określenie znaczenia mediów społecznościowych w aktywności marketingowej obiektów turystycznych w Karpaczu. Wykorzystanie mediów społecznościowych w celach marketingowych przez przedsiębiorstwa działające w branży turystycznej daje możliwość uzyskania znaczącej przewagi konkurencyjnej. Informacje zawarte w artykule to dane wtórne pozyskane z najpoważniejszych serwisów społecznościowych, danych Polskich Badań Internetu oraz raportów IAB Polska. Obiekty hotelowe, walcząc o wyróżnienie swojej oferty na tle konkurencji, korzystają z kanałów interaktywnych, w tym przede wszystkim z portali społecznościowych. Przeprowadzone badania wskazują na duże znaczenie w aktywności marketingowej serwisów Facebook oraz Instagram, rzadziej You- Tube oraz Twitter. Jedynie największe obiekty realizują zintegrowaną strategię, wykorzystując kilka portali społecznościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 4, s. 172-185
Keywords: obiekty turystyczne; media społecznościowe; marketing; promocja; tourist facilities; social media; promotion