Charakterystyka, źródła finansowania i wartość start-upów branży MedTech w Polsce - Mańkowska, Natalia (Characteristics, sources of financing and value of start-ups in the MedTech industry in Poland, 2022)
Celem artykułu było zaprezentowanie charakterystyki start-upów branży MedTech w Polsce, analiza źródeł ich finansowania oraz ocena wartości rynkowej. Do badania wykorzystano dane na temat start-upów powstałych w latach 2011-2021 (według Polskiego Funduszu Rozwoju), dane z rejestru KRS oraz branżowe artykuły o trendach rozwoju MedTech w Polsce. Z przeprowadzonej analizy wynika, że branża MedTech w Polsce jest stabilna, perspektywiczna, a start-upy w niej funkcjonujące osiągają dojrzałość operacyjną. Analizowane dane finansowe pokazują, że głównym źródłem kapitału są środki pozyskiwane z prywatnych źródeł: funduszy VC (97% start-upów) oraz od aniołów biznesu. Słabą stroną związaną z finansowaniem jest niewielka możliwość pozyskania kapitału ze środków publicznych i współpraca w tym zakresie (sektora prywatnego z publicznym). Prawie 40% badanych podmiotów pozyskało kapitał przewyższający 10 milionów euro. Maksymalna wycena start-upu MedTech w Polsce przekracza obecnie 900 milionów euro.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 4, s. 100-115
Keywords: start-up; źródła finansowania; MedTech; startups; sources of financing