Skutki ekonomiczne restrykcyjnego lockdownu jako strategii walki z pandemią - Herman, Sergiusz; Lach, Bartłomiej (Economic effects of restrictive lockdown as a strategy to fight the pandemic, 2022)
Pandemia COVID-19 ma ogromny wpływ na zdrowie publiczne na całym świecie. W celu ograniczenia rozwoju choroby w większości państw wprowadzono bardziej lub mniej restrykcyjne ograniczenia. Wiązały się one z ogromnymi kosztami ekonomicznymi oraz społecznymi. Zasadniczym celem artykułu jest zbadanie wpływu restrykcyjnego lockdownu na kondycję gospodarczą państwa. W tym celu w badaniu wykorzystano metodę syntetycznej kontroli. Analizę przeprowadzono z wykorzystaniem danych z baz Eurostat oraz OECD. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, iż decyzja o niewprowadzaniu restrykcyjnego lockdownu w Szwecji uchroniła gospodarkę tego kraju przed znaczącym pogorszeniem wskaźników związanych z deficytem i długiem publicznym. Jednocześnie taka polityka rządu nie spowodowała istotnych zmian w rozwoju gospodarczym kraju. Uzyskane wyniki są odporne na zmianę założeń przyjętych w badaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 4, s. 71-86
Keywords: COVID-19; lockdown; metoda syntetycznej kontroli; synthetic control method