Branża wypożyczalni samochodów – nieodkryty segment turystyki - Gierczak-Korzeniowska, Beata (The car rental industry: An undiscovered segment of tourism, 2022)
Branża wypożyczalni samochodów jest nierozerwalnie związana z przemysłem turystycznym. Wynajmowane pojazdy stanowią jeden z kluczowych środków transportu i odgrywają istotną rolę w rozwoju turystyki regionalnej. Celem artykułu jest identyfikacja i omówienie powiązań, jakie występują pomiędzy branżą wypożyczalni samochodów a gospodarką turystyczną. W części teoretycznej omówiono rolę podróży samochodem, zwrócono uwagę na działalność wypożyczalni samochodów oraz wzrost zainteresowania usługą wynajmu samochodów w ostatnich latach. Badania zostały przeprowadzone w agencjach wynajmu samochodów zlokalizowanych w Porcie Lotniczym im. Václava Havla w Pradze i wskazują na symbiotyczny związek pomiędzy gospodarką turystyczną a branżą wypożyczalni samochodów. Pokazują również, że wahania popytu na usługi turystyczne oraz kategoria klienta w istotny sposób wpływają na sposób funkcjonowania wypożyczalni samochodów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 4, s. 57-70
Keywords: branża wypożyczalni samochodów; usługa wynajmu samochodów; turystyka; transport; Praga; car rental industry; car rental service; tourism; Prague