Teorie krzywych forward na rynku indeksowych kontraktów futures - Zaremba, Adam (Theories of Forward Curves in Index Futures Markets, 2011)
Istnieje wiele teorii tłumaczących kształt krzywych forward na rynku terminowym. Dwie z nich - teoria racjonalnych oczekiwań i hipoteza presji hedgingowej - mogą w opinii autora implikować zależność pomiędzy poziomem bazy na rynku indeksowych kontraktów futures a przyszłymi stopami zwrotu z indeksów i kontraktów. Niniejszy artykuł składa się z dwóch części. Część pierwsza stanowi omówienie teorii kształtowania się krzywych forward i ich potencjalnych implikacji dla rynków indeksowych kontraktów futures. Część druga obejmuje badanie oparte na notowaniach kontraktów futures na indeks WIG20 z okresu luty 2000 - lipiec 2010 i pozwala w dużej mierze potwierdzić postawione wcześniej hipotezy. Poczynione obserwacje mogą mieć spore znaczenie w zakresie alokacji aktywów i zarządzania ryzykiem na rynku finansowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 1111-1121
Keywords: kontakty futures; krzywe forward; premia za ryzyko