Trwałość trendów spadków i wzrostów zysków spółek a empiryczne dyskonta i premie w ich wycenie - Welc, Jacek (Stability of Decreasing and Increasing Trends of Corporate Earnings and Empirical Valuation Discounts and Premiums, 2011)
Rynki kapitałowe cenią stabilność i wzrost, co oznacza, że spółki wykazujące stabilnie i trwale rosnące zyski są przeciętnie wyceniane wyżej niż firmy notujące trwałe spadki zysków lub wykazujące wyższą zmienność zysków. W związku z tym w wycenie spółek wykazujących długoterminowe trendy wzrostowe/spadkowe zysków dostrzegalna jest premia/dyskonto odzwierciedlająca przekonanie rynku o prawdopodobnej kontynuacji dotychczasowego wzrostu/spadku zysków. Analiza empiryczna z wykorzystaniem przyczynowości Grangera wykazała, że na koniec marca 2010 roku spółki polskie wykazujące trwałe trendy spadkowe zysków w latach 2005-2009 były notowane z przeciętnym dyskontem wynoszącym około 20,2%, spółki wykazujące trwałe trendy wzrostowe zysków notowane były natomiast z przeciętną premią równą około 19,1%.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 1089-1098
Keywords: wycena spółek; prognozowanie zysków; dyskonta i premie w wycenie; przyczynowość Grangera