Kreowanie wyników finansowych z wykorzystaniem instrumentów pochodnych - Ożga, Paweł (Creating Financial Results with Derivative Instruments, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie możliwości kreowania wyników finansowych przez przedsiębiorstwa wykorzystujące instrumenty pochodne. Omówiono obowiązkowe ujęcie derywatów w sprawozdaniu finansowym i rozwiązanie fakultatywne, tj. rachunkowość zabezpieczeń. Zaprezentowano, w jaki sposób przedsiębiorstwo może poprawić swoje wyniki finansowe z wykorzystaniem obowiązujących regulacji w zakresie rachunkowości. Ponadto wskazano obszary podwyższonego ryzyka w zakresie instrumentów pochodnych, które mogą stanowić źródło potencjalnych fałszerstw mających na celu poprawę wyniku finansowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 1031-1040
Keywords: derywaty; instrumenty pochodne; rachunkowość zabezpieczeń; kreatywna rachunkowość; MSR 39