Obligacje zamienne na akcje - Liberadzki, Marcin (Convertible Bonds, 2011)
Obligacja zamienna na akcje jest kombinacją obligacji zwykłej oraz opcji na akcję, cena wykonania opcji zależy od ceny obligacji. Ta z kolei zależy od dynamiki stopy procentowej. W artykule przedstawiono wycenę obligacji zamiennej, posługując się modelem dwumianowym uwzględniającym dynamikę stopy procentowej i ceny akcji. Ponadto przedstawiono parametry takich obligacji w praktyce, na przykładzie emisji spółki MCI Management.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 999-1008
Keywords: obligacje zamienne na akcje; obligacje hybrydowe; obligacje komercyjne