Właścicielskie uwarunkowania strategii finansowania - wybrane przykłady spółek notowanych na GPW w Warszawie - Kaźmierska-Jóźwiak, Bogna; Marszałek, Jakub (Ownership Conditioning of Financing Strategy - Some Examples from Warsaw Stock Exchange, 2011)
Związki między koncentracją własności spółki a stosowaną strategią finansowania są często poruszane w literaturze przedmiotu. Powszechnie przyjmuje się, że wzrost koncentracji własności powoduje ograniczanie finansowania długiem. W artykule dokonano analizy struktury finansowania w zależności od stopnia skoncentrowania własności w wybranych spółkach notowanych na GPW w Warszawie. Celem pracy było ustalenie występowania statystycznych związków między koncentracją własności a polityką finansowania. Przeprowadzona analiza wskazuje na umiarkowane skorelowanie parametrów. Ustalono, że w niektórych przypadkach wzrost koncentracji własności powoduje ograniczanie finansowania długiem. Jednak inne przykłady sugeruję zależność przeciwną. Przyczynami tej rozbieżności mogą być specyficzne cechy badanych sektorów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 979-987
Keywords: koncentracja własnościowa; strategia finansowa; zadłużenie; spółki publiczne