Wykorzystanie metody porządkowania liniowego do badania poziomu asymetrii informacji - Czapniewski, Leszek; Kubiak, Jarosław (Use of Linear Ordering Methods for Testing the Level of Information Asymmetry, 2011)
Asymetria informacji jest jedną z najważniejszych determinant kształtowania struktury kapitału przez przedsiębiorstwa. Niestety nie da się jej zmierzyć w sposób bezpośredni. Konsekwencją tego jest brak mierników, które można uznać za w pełni odzwierciedlające poziom asymetrii informacji. Głównym celem artykułu było przedstawienie koncepcji wykorzystania metody analizy zjawisk złożonych do budowy syntetycznego miernika poziomu asymetrii informacji. W artykule zaprezentowano szereg cech umożliwiających aproksymację poziomu asymetrii informacji, które mogą zostać zastosowane do stworzenia miernika syntetycznego. Istotną przeszkodą w wykorzystaniu wielu wskaźników aproksymujących poziom asymetrii informacji w proponowanej metodzie jest ograniczony dostęp do danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 929-939
Keywords: asymetria informacji; pomiar asymetrii informacji; metody rangowania obiektów wielocechowych