Istota i znaczenie fiskalne podatków majątkowych w Polsce - Rosiński, Rafał (Essence and Meaning of Fiscal Property Taxes in Poland, 2011)
W artykule przedstawiono istotę i zróżnicowanie opodatkowania podatkami majątkowymi, zwłaszcza w odniesieniu do działalności gospodarczej, oraz poddano analizie struktury i dynamiki wielkość wpływów fiskalnych gmin z podatków majątkowych w Polsce w latach 2007-2009. Podatki majątkowe w Polsce stanowią główne źródło dochodów podatkowych gmin. Gmina ma pośredni wpływ na kształtowanie się wielkości uzyskiwanych dochodów poprzez ustalanie wysokości stawek podatkowych i wprowadzanie ewentualnych ulg i zwolnień przedmiotowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 803-812
Keywords: podatek majątkowy; gmina; obciążenia podatkowe; wpływy fiskalne