Efektywność pięciu powszechnych towarzystw emerytalnych z czołówki rynkowej - Poteraj, Jarosław (Efficiency of the Market Top-Five Public Pension Societies, 2011)
Na przykładzie pięciu powszechnych towarzystw emerytalnych z rynkowej czołówki autor dokonuje analizy efektywności w dwóch perspektywach poznawczych - przedsiębiorstwa i właścicieli. Wykorzystanymi metodami badawczymi były obliczenie wskaźnika ROE oraz metoda NPV, wzbogacona obliczeniem IRR. W podsumowaniu autor stwierdził, że w przypadku wskaźnika ROE cztery analizowane przedsiębiorstwa (CU, ING, PZU oraz AIG) wykazują bardzo wysoką efektywność działania w ostatnich latach - w 2008 r. na poziomie około 50% dla CU oraz ING, a powyżej 30% dla AIG oraz PZU, AXA zaś uzyskał w 2008 r. wartość ROE około -5%. W długoterminowej perspektywie właścicielskiej, mierzonej wartością IRR, istnieje duże zróżnicowanie analizowanych projektów. Najwyższe oceny na poziomie ponad 26% uzyskuje projekt ING, najniższe zaś (0,81%) projekt AXA. Projekt realizowany przez CU uzyskał najbardziej korzystną ocenę w perspektywie bieżącej działalności, a projekt realizowany przez ING w perspektywie właścicielskiej. W obydwu perspektywach najgorsze wyniki uzyskał projekt AXA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 782-792
Keywords: powszechne towarzystwa emerytalne; efektywność; emerytury