Wybrane koncepcje BIZ - Polak, Ewa; Polak, Waldemar (Selected Concepts of FDI, 2011)
Opracowanie jest próbą analizy wybranych koncepcji teoretycznych bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ). Wśród wielu różnorodnych interpretacji dotyczących BIZ, tylko niektóre trafnie analizują najbardziej istotne uwarunkowania i mechanizmy bezpośrednich inwestycji zagranicznych. W szczególności koncepcje te starają się wyjaśnić podstawowe determinanty lokowania przez inwestorów kapitałów za granicą. Zaprezentowane w niniejszym opracowaniu interpretacje mogą stanowić punkt wyjścia do nowych, doskonalszych teorii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 760-769
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; BIZ; teorie BIZ; ujęcie behawiorystyczne; opcje rzeczowe