Ocena efektywności finansowej inwestycji rzeczowych współfinansowanych ze środków unijnych - Moskal, Sebastian (Financial Efficiency Evaluation of Tangible Investments, Co-Financed from European Union Funds, 2011)
Fundusze unijne stały się szansą dla polskich przedsiębiorców na wprowadzenie inwestycji w innowacje, które mają na celu poprawę konkurencyjności. Instytucje organizujące konkursy o dofinansowanie projektów wymagają wielu dokumentów od przedsiębiorców, w tym biznesplanu inwestycji. Jednym z wymogów jest stopa dyskonta na poziomie 5% dla analizy w cenach realnych oraz 8% dla analizy w cenach nominalnych. W artykule przedstawiono skutki takiego działania oraz zaproponowano obliczanie kosztu kapitału dla przedsiębiorstw nie notowanych na giełdzie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 741-749
Keywords: inwestycje rzeczowe; fundusze unijne; efektywność finansowa