Koncepcja kwantyfikacji ryzyka finansowania - Michalak, Aneta (The Concept of Quantification of Risk Funding, 2011)
Finansowanie przedsiębiorstwa jest jednym z najważniejszych problemów w jego działalności. Na tle tego złożonego procesu rodzi się ryzyko finansowania, które może występować w wielu odmianach i może dotyczyć zarówno kapitałodawcy, jak i kapitałobiorcy. W artykule proponuje się metodykę kwantyfikacji ryzyka finansowania poprzez określenie w pierwszej kolejności wpływu czynników zewnętrznych i wewnętrznych na poszczególne rodzaje ryzyka finansowania. Następnie określa się klasę i natężenie ryzyka finansowania, które pozwalają wyznaczyć rangę poszczególnych odmian tego ryzyka. Znając rangę danej odmiany ryzyka finansowania, można wyznaczyć średnie ważone ryzyko finansowania, charakteryzujące przyjętą strukturę finansowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 730-740
Keywords: ryzyko; finasowanie; ryzyko finansowania