Bezpośrednie inwestycje zagraniczne polskich przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia - Kuzel, Marcin (Foreign Direct Investment of Polish Companies - some Selected Issues, 2011)
Ostatnio aktywność polskich przedsiębiorstw w obszarze bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ) znacznie wzrosła. Celem artykułu jest skomentowanie najważniejszych zagadnień odnoszących się do kwestii ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw i przedstawienie prawdy na temat polskich BIZ w świetle wyników projektu badawczego Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego nr 1 H02C 044 30 pn. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne polskich przedsiębiorstw (skala, struktura, motywy i uwarunkowania, znaczenie dla konkurencyjności), zrealizowanego przez zespół Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu w latach 2006-2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 719-729
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; BIZ; ekspansja zagraniczna polskich przedsiębiorstw