Podział kompetencji w zakresie dochodów podatkowych w federacji na przykładzie RFN - Kowalik, Paweł (Division of Competence in the Scope of Tax Income in the Federal Republic of Germany, 2011)
Niemiecki system podziału kompetencji jest on jednym z najbardziej złożonych systemów na świecie. Jednak wykazuje on nie tylko zbilansowanie finansowe, ale również polityczne. Jest to niewątpliwie ważne nie tylko z punktu widzenia podatników, ale także władz regionalnych i lokalnych, szczególnie tych krajów związkowych, które są na niższym poziomie rozwoju. Celem artykułu jest przedstawienie podziału kompetencji w zakresie dochodów podatkowych na różnych szczeblach władzy federalnej w RFN na tle rozwiązań teoretycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 681-691
Keywords: kompetencje podatkowe; RFN; federacja; stany kontrfaktyczne; gmina