Inwestycje firm japońskich w Polsce - dynamika i kierunki rozwoju - Kołakowski, Tomasz (Investments of Japanese Companies in Poland - Development Dynamics and Directions of Development, 2011)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie dynamiki napływu inwestycji dokonywanych przez przedsiębiorstwa z kapitałem japońskim w Polsce w ciągu ostatnich kilkunastu lat, w ujęciu zarówno ilościowym, jak i wartościowym. Zaprezentowano również informacje dotyczące ich przestrzennego rozmieszczenia. W opracowaniu wskazano także na potencjalne kierunki rozwoju oraz obszary inwestycyjne japońskich firm w Polsce w najbliższych latach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 662-672
Keywords: dynamika; inwestycje; Japonia; Polska; kierunki rozwoju