Analiza możliwości zadłużania się przez samorządy w świetle nowej ustawy o finansach publicznych - Cichocki, Krzysztof S. (Analysis of Possibilities of Indebtedness by Local and Regional Authorities in the Light of the New Law on Public Finances, 2011)
W wyniku kryzysu finansowego dochody podatkowe i nadwyżka bieżąca do dochodów (nbdo) JST w Polsce mocno spadły w roku 2009. Nowa ustawa o finansach publicznych (n-ufp) wprowadza ograniczenia na emisję długu przez JST, zależną od średniej wartości nbdo za trzy lata przed rokiem budżetowym. Pokazano, że zachowanie się wskaźnika nbdo, który ogranicza koszty obsługi długu do dochodów, limituje możliwość zaciągania długu na udział własny przy staraniach o fundusze UE i zmniejsza środki na inwestycje. Zaproponowano autorski wskaźnik nbdo, słabiej ograniczający zaciąganie długu przez JST, których aktualna sytuacja finansowa się poprawia. Zaproponowano, aby wskaźnik nbdo był liczony dla dwóch lat z przeszłości i roku budżetowego. Konsekwencje zastosowania nbdo oraz nbdo przeanalizowano na przykładzie danych z dwóch miast.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 597-610
Keywords: samorząd terytorialny; dług; wskaźniki zadłużenia