Oddziały instytucji kredytowych - szansa czy zagrożenie sektora bankowego w Polsce? - Buszko, Michał (Branches of Credit Institutions - Chance or Threat for the Banking Sector in Poland?, 2011)
Od momentu mementu przystąpienia Polski do struktur UE działalność bankowa na polskim rynku może być prowadzona na podstawie jednolitego paszportu bankowego. Jedną z głównych konsekwencji wprowadzenia tego rozwiązania w Polsce jest otwieranie coraz większej liczby oddziałów instytucji kredytowych. Działalność oddziałów z jednej strony podnosi konkurencyjność polskiego rynku bankowego, wpływa na poprawę jakości oraz uatrakcyjnia ofertę produktową. Z drugiej strony rozważane podmioty mogą przenosić na polski rynek problemy zagranicznych instytucji, prowadzić nie podlegającą krajowemu nadzorowi ryzykowną politykę kredytową, a także powodować spadek zaufania do działalności całego sektora bankowego w Polsce. Oddziały instytucji kredytowych są wyłączone z krajowego nadzoru finansowego i nie uczestniczą w krajowym systemie gwarantowania depozytów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 576-584
Keywords: instytucja kredytowa; oddział; prawo bankowe