Podstawowa opieka zdrowotna - rola w systemie ochrony zdrowia, mechanizmy wynagradzania świadczeniodawców - Bem, Agnieszka (Primary Health Care - the Role in the Health Care System, Mechanisms of Physicians' Remuneration, 2011)
Podstawowa opieka zdrowotna (POZ) jest najważniejszym elementem systemu ochrony zdrowia. Zadaniem lekarza POZ jest zapewnienie świadczeń określonej populacji pacjentów oraz reglamentacja dostępu do świadczeń specjalistycznych. Typowa forma wynagradzania to kapitacja, funkcję uzupełniającą spełnia wynagradzanie za świadczenie (fee-for-service) - każdy z tych mechanizmów generuje odmienne bodźce dla świadczeniodawców.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 566-575
Keywords: podstawowa opieka zdrowotna; kapitacja; fee-for-service