Następstwa reformy emerytalnej dla Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Ancyparowicz, Grażyna (Consequences of Pension Reform for the Social Insurance Institution, 2011)
W ochronie dożycia emerytalnego występują dwa systemy: zdefiniowanego świadczenia i zdefiniowanej składki. Pierwszy z nich odwołuje się do zasady solidaryzmu społecznego, zwany jest także systemem umowy pokoleniowej, gdyż pokolenie pracujących utrzymuje seniorów. Drugi uzależnia wysokość świadczenia od zakumulowanych oszczędności emerytalnych, które powierza się wyspecjalizowanym instytucjom finansowym. W Polsce funkcjonują obecnie oba systemy równolegle. Przekazywanie znacznej części składki pokolenia pracujących do OFE spowodowało głęboki deficyt FUS, budżetu państwa i negatywnie wpływa na stan finansów publicznych. Należy jak najszybciej powstrzymać reformę, która wkrótce zagrozi nędzą milionom polskich gospodarstw domowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 553-565
Keywords: składka; emerytura; świadczenie; ubezpieczenia społeczne; zadłużenie