O kluczowych wyzwaniach wyceny przedsiębiorstw, wycenie zobowiązań warunkowych i wycenie aktywów nieoperacyjnych - Zarzecki, Dariusz (On the Key Business Valuation Challenges, Valuation of Contingent Liabilities, and Non-Operating Assets, 2011)
Artykuł jest poświęcony problemom wyceny przedsiębiorstw. Szczególnie duże trudności nastręcza wycena pasywów i aktywów warunkowych, które w wielu przypadkach mogą stanowić bardzo znaczącą część wartości wycenianego podmiotu, oparta na subiektywnej ocenie dokonywanej przez analityka ds. wyceny. Łączenie operacyjnych i nieoperacyjnych przepływów pieniężnych, a następnie ich dyskontowanie za pomocą tego samego kosztu kapitału jest typowym błędem spotykanym w praktyce wyceny przedsiębiorstw, szczególnie w krajach słabiej rozwiniętych. Rekomenduje się, aby oszacowania wartości poszczególnych aktywów nieoperacyjnych zostały dokonane oddzielnie, a uzyskane wyniki dodane do wartości operacyjnej, dając w efekcie całkowitą wartość spółki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 514-524
Keywords: wycena przedsiębiorstw; wycena aktywów nieoperacyjnych; wycena aktywów i pasywów warunkowych