Wpływ kryzysu finansowego na działalność przedsiębiorstw w regionie zachodniopomorskim - Zarzecki, Dariusz; Czerwiński, Mateusz; Grudziński, Michał (Impact of Financial Crisis on Business in West Pomeranian Region, 2011)
Klasyczne poszukiwanie oznak wpływu kryzysu na realną sferę gospodarki skupia się na obserwacji wielkości związanych z wymianą handlową, produkcją i sprzedażą krajową czy zmianą zatrudnienia. W sytuacji gdy obecny kryzys jest uznawany za kryzys zaufania, to właściwsze wydaje się badanie nastrojów panujących wśród przedsiębiorców i poznawanie ich opinii co do przyszłej sytuacji. W artykule zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych wśród przedsiębiorców z województwa zachodniopomorskiego na tle podobnych badań o zasięgu krajowym prywatnych ośrodków badań. Analiza strukturalna i czasowa udzielonych odpowiedzi wskazuje na rosnące przekonanie przedsiębiorców o kontynuacji wpływu kryzysu na działalność przedsiębiorstw, co daje całkowicie inny obraz w stosunku do tego prezentowanego w mediach, wypowiedziach osób rządzących oraz komunikatów organów nadzoru.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 503-513
Keywords: kryzys finansowy; nastroje przedsiębiorców; finanse przedsiębiorstw