Strategia płynności finansowej w zależności od typu działalności przedsiębiorstw - Zabolotnyy, Serhiy (Strategy of Financial Liquidity in Respect to the Type of Business, 2011)
W opracowaniu określono strategie płynności finansowej w zależności od typu działalności przedsiębiorstw. Do porównania strategii płynności finansowej wybrano 20 przedsiębiorstw produkcyjnych z branży spożywczej oraz 10 spółek specjalizujących się w dystrybucji produktów żywnościowych. W przedsiębiorstwach produkcyjnych i handlowych odnotowano odmienne strategie zarządzania majątkiem obrotowym oraz finansowania tego majątku. Przyczyną takiej sytuacji był typ prowadzonej działalności przedsiębiorstw, wyznaczający poziom i strukturę majątku oraz źródeł finansowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 480-488
Keywords: strategia płynności finansowej; ujęcie dochód-ryzyko; analiza wskaźnikowa