Badania nad wpływem eksportu na sytuację finansową przedsiębiorstwa na przykładzie spółek GPW w Warszawie - Wyrobek, Joanna (Impact of Export Activities on Financial Situation of Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange in Poland, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki badań nad wpływem eksportu na wskaźniki rentowności i aktywności gospodarczej podmiotów gospodarczych. Badanie wpływu eksportu na sytuację spółek wykonano, porównując wspomniane wskaźniki pomiędzy eksporterami i nieeksporterami (porównania przeprowadzono za pomocą testu średnich opartego na statystyce t-Studenta), a także za pomocą regresji dla danych panelowych. Dane do badań pochodzą z bazy Notoria Service oraz z raportów SA-R i SA-RS dla 366 spółek notowanych na GPW w Warszawie w latach 2000-2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 468-479
Keywords: eksport; sytuacja finansowa przedsiębiorstwa