Ocena efektywności modelu zarządzania środkami pieniężnymi wykorzystującego metodę Millera-Orra - Śpiewak, Tomasz (Estimation of the Efficiency of the Cash Management Model Using Miller-Orr Method, 2011)
Podstawowe znaczenie w działalności przedsiębiorstwa, zwłaszcza w okresie dekoniunktury lub stagnacji gospodarczej, ma zarządzanie środkami pieniężnymi. Dostępna literatura przedmiotu dostarcza jedynie ogólny zarys celów oraz metod zarządzania środkami pieniężnymi w przedsiębiorstwie, ograniczając się do ich teoretycznej identyfikacji. Pomijany jest problem sposobu ich implementacji w istniejących strukturach przedsiębiorstwa. Artykuł zawiera wyniki analizy funkcjonowania modelu w warunkach rzeczywistych gospodarki finansowej. Przedmiotem tych analiz była efektywność zarządzania gotówką w przedsiębiorstwie. W toku przeprowadzonej analizy wykazano bezpośredni wpływ przyjętego modelu zarządzania środkami pieniężnymi na rentowność i wartość firmy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 404-415
Keywords: środki pieniężne; model; metoda Millera-Orra