Analiza projektu inwestycyjnego z opcją wycofania się z przedsięwzięcia wielofazowego oraz opcją likwidacji - Saluga, Piotr (Economic Evaluation of an Investment Project with the Time-To-Build & Abandonment Options, 2011)
W ostatnich dekadach w procesach oceny ekonomicznej projektów inwestycyjnych coraz częściej stosuje się analizę opcji rzeczowych. ROA jest powoli adaptowana przez przemysł i sektor finansowy - głównie dzięki znacznemu uproszczeniu algorytmu, w tym m.in. stosowaniu modeli kratownicowych oraz wprowadzeniu założenia MAD (Marketed Basset Disclaimer). Metoda staje się powoli standardem wymaganym przez banki i międzynarodowe instytucje finansowe jako technika uzupełniająca klasyczną analizę DCF. Artykuł przedstawia wycenę przedsięwzięcia z rzadko analizowaną złożoną opcją wycofania się z przedsięwzięcia wielofazowego oraz opcją likwidacji w iloczynowym modelu dwumianowym na przykładzie górniczego projektu inwestycyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 347-356
Keywords: opcje rzeczowe; elastyczność decyzyjna; wycena opcji; drzewo dwumianowe; wartość strategiczna