Koszty agencji długu i rozwodnienie roszczeń wierzycieli - Rychłowska-Musiał, Elżbieta (Debt Agency Costs and Debtholders Claims Dilution, 2011)
W artykule podejmujemy problem pomiaru kosztów agencji związanych z długiem z wykorzystaniem aparatu opcji realnych. Dla spółki lewarowanej finansującej inwestycje ze środków własnych pojawiają się koszty agencji niedoinwestowania. Emisja nowego długu łagodzi problem niedoinwestowania, lecz może prowadzić do przeinwestowania i rozwodnienia roszczeń wierzycieli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 337-346
Keywords: koszty agencji długu; niedoinwestowanie; przeinwestowanie; rozwodnienie roszczeń