Operacyjne uwarunkowania strategii finansowania przedsiębiorstw regionu łódzkiego - Różański, Jerzy; Starzyńska, Dorota (Operational Factors of the Financial Strategy of Enterprises from the Łódź Region, 2011)
Artykuł poświęcony jest ocenie relacji różnych form kapitału obcego i własnego w stosunku do poszczególnych obszarów rentowności przedsiębiorstw produkcyjnych funkcjonujących w regionie łódzkim. Celem opracowania jest ocena strategii finansowej realizowanej przez przedsiębiorstwa produkcyjne regionu łódzkiego z uwzględnieniem stopnia zaawansowania technologicznego produkcji i odpowiedź na pytanie, czy istnieje specyfika realizowanej strategii w ramach poszczególnych działów. Analizy strategii finansowej dokonano na podstawie niepublikowanych danych finansowych dotyczących przedsiębiorstw regionu łódzkiego, na poziomie działów przetwórstwa przemysłowego w latach 2004-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 327-336
Keywords: strategia finansowa; struktura kapitału; przedsiębiorstwa produkcyjne; region łódzki