Katalizatory upadłości przedsiębiorstw - Rogowski, Waldemar; Bidelski, Mariusz (Catalysts of Corporate Bankruptcy, 2011)
Ostatni kryzys finansowy ponownie zwrócił uwagę na kwestie upadłości przedsiębiorstw i możliwości ich prognozowania. Spektakularne upadłości takich spółek, jak Odlewnie Polskie, zdają się sugerować, że ograniczenia modeli predykcyjnych istnieją już na poziomie przyczyn upadłości. Niniejszy artykuł bada różnicę pomiędzy upadłością wywołaną względami ekonomicznymi a upadłością powodowaną przez katalizator - nieprzewidywalną przyczynę, manifestującą się nagle i gwałtownie doprowadzającą spółkę do upadłości. Analiza przepływów pieniężnych, dokonana na grupie polskich upadłości z ostatniej dekady, pozwala stwierdzić istnienie katalizatorów i otwiera drogę do dalszych badań nad ich wpływem na zdolności prognostyczne modeli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 304-316
Keywords: upadłość; przyczyny upadłości; bankructwo