Ryzyko walutowe w przedsiębiorstwie - analiza przypadku na przykładzie PPH Vitbis sp. z o.o - Prus, Błażej (Currency Risk Management - Case Study Based on PPH Vitbis Limited Liability Company, 2011)
Zarządzanie ryzykiem walutowym jest bardzo istotnym problemem w zarządzaniu przedsiębiorstwem, które zajmuje się sprzedażą eksportową. Proces ten jest dodatkowo trudny w przypadku przedsiębiorstw oferujących produkt sezonowy, którego okres sprzedaży jest bardzo krótki. Celem artykułu jest przedstawienie ekspozycji na ryzyko zmiany kursu walutowego w przedsiębiorstwie wytwarzającym i eksportującym produkt sezonowy oraz metod zabezpieczania się przed tym ryzykiem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 290-303
Keywords: zarządzanie ryzykiem walutowym; zarządzanie przedsiębiorstwem; rynek szklanych ozdób choinkowych