Kapitał mniejszości w zarządzaniu przedsiębiorstwem złożonym - Mioduchowska-Jaroszewicz, Edyta (Minority Capital in the Management of Capital Group, 2011)
Celami artykułu są zdefiniowanie, charakterystyka i sposób pomiaru kapitału mniejszościowego oraz przedstawienie sposobu oceny wpływu udziałowców mniejszościowych na wyniki finansowe grupy kapitałowej. Kapitał mniejszości jest pozycją skonsolidowanego sprawozdania finansowego grupy kapitałowej, który według znowelizowanej ustawie o rachunkowości ma nowe znaczenie. Dokonane zmiany w źródłach informacji w zakresie kapitału mniejszościowego spowodowały, że ważność udziałów mniejszościowych (obecnie udziałów nie dających kontroli) rośnie w ocenie sprawozdania finansowego. Analiza skonsolidowanych sprawozdań finansowych pod kątem kapitału mniejszościowego umożliwia uzyskanie informacji o poziomie kontroli bezpośredniej i pośredniej nad spółką dominującą, oraz o poziomie zobowiązań udziałowców mniejszościowych. Tak więc menedżerowie, zarządzając grupą kapitałową, powinni zwrócić szczególną uwagę na kapitał mniejszościowy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 260-275
Keywords: kapitał mniejszości; skonsolidowane sprawozdanie finansowe; grupa kapitałowa