Aktywa własności intelektualnej - źródło tworzenia kapitału innowacyjnego przedsiębiorstwa - Michalczuk, Grażyna (Intellectual Property Assets - Source of Creating Innovation Capital in Enterprise, 2011)
Kreowanie wartości rynkowej współczesnych przedsiębiorstw jest zdeterminowane umiejętnością tworzenia, rozwijania i wykorzystywania kapitału innowacyjnego. Jakość tego procesu jest uwarunkowana możliwością ochrony składników go tworzących, czyli aktywów własności intelektualnej. Jest to o tyle istotne, że ochrona stanowi kluczowy element przekształcania wiedzy w wartość ekonomiczną. Zapewnienie odpowiedniej ochrony nie tylko pozwala zamienić pomysł na prawo o rzeczywistej wartości rynkowej, ale jest też niezbędnym warunkiem ograniczania naruszeń takiego prawa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 242-250
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; kapitał innowacyjny; aktywa własności intelektualnej; ochrona aktywów własności intelektualnej