Metodyczne aspekty kryteriów bankowej oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa - Kitowski, Jerzy (Methodological Aspects of Criteria for Bank Assessment of Financial Standing of an Enterprise, 2011)
W artykule zaprezentowano krytyczny przegląd metod oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa, stosowanych przez 10 wybranych banków. Dokonano próby klasyfikacji tych metod, wykazano słabości metodyczne i niekonsekwencje terminologiczne proponowanych przez poszczególne banki kryteriów oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki branżowej badanej firmy oraz skali i progów kondycji finansowej, a także relacji oceny ilościowej i jakościowej sytuacji ekonomiczno-finansowej firmy. Krytycznie odniesiono się do spotykanych w krajowej literaturze przedmiotu przypadków uproszczeń metodycznych oraz potknięć merytorycznych przy próbie prezentowania założeń bankowych metod oceny kondycji finansowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 205-220
Keywords: kondycja finansowa; metody; przedsiębiorstwo; banki