Próba weryfikacji wiarygodności diagnostycznej metod oceny kondycji finansowej firmy (w świetle krajowej literatury przedmiotu) - Kitowski, Jerzy (An Attempt to Verify Diagnostic Reliability of Methods Evaluating Financial Condition of a Firm (in the Light of Domestic Reference Books), 2011)
W artykule opisano przypadki występowania błędów merytorycznych, niekonsekwencji terminologicznych i uproszczeń metodycznych występujących w krajowej literaturze przedmiotu w prezentacji założeń metod dyskryminacyjnych: W. Beavera, E. Altmana, A. Hołdy, D. Wierzby, E. Mączyńskiej, M. Hamrola oraz D. Appenzeller i K. Szarzec, a także metody skwatyfikowanej, jako przykładu modyfikacji punktowej metody oceny ryzyka bankowego. Wykazano, że w licznych przypadkach prezentowane założenia metod oceny kondycji finansowej firmy radykalnie różnią się od oryginalnych wersji tych metod, co oczywiście dyskwalifikuje ich wiarygodność diagnostyczną, lub zawierają liczne uproszczenia i mankamenty metodyczne, co praktycznie wyklucza ich zastosowanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 192-204
Keywords: kondycja finansowa; metody; przedsiębiorstwo